Allright, we gaan een belangrijk onderwerp bespreken en dat onderwerp is: de groene nagel! Wat betekent een groene nagel en hoe ziet het eruit?
Op de foto zie je een groene nagel die ik zelf heb gehad. Inmiddels, heb ik in mijn nagelsalon al twee dames gehad met een groene nagel. Ik ga niet te diep in op theorie wat de nagel is. Meer informatie kun je vinden op het internet. Toets letterlijk "groene nagel in" en er komt informatie naar voren.
Ik wil in deze blog met je bespreken wat mijn ervaring ermee is, hoe ik heb gehandeld en waar je zelf rekening mee moet houden. De antwoorden die je hier leest zijn antwoorden die ik heb gekregen van nagelstylistes die dit vak al meer dan 20 jaar beoefenen. Ook wil ik eraan toevoegen dat iedereen handelt op zijn/haar eigen manier.
Er is altijd een mening, dus ik wil laten weten dat dit mijn manier is. Het is mijn ervaring. Toen ik net begon met nagels zetten deed ik dagelijks een andere nagel aanpassen. Natuurlijk bleef het product niet zitten, dus ik zat constant op mijn natuurlijk nagel. Groene nagels leven het liefste op vochtige plekken en op zwakkere nagels komen ze ook snel voor.
Zwakke natuurlijke nagels heeft meer met lichaamsverhouding te maken. Denk hier aan vitamines, medicijnen en/of ziektes in het lichaam. Zwakke nagels kun je ook krijgen als een stylist je nagels te ver doorvijlt. Je vijlt namelijk door de verschillende laagjes heen van je nagels. In mijn blog over de preparatie van nagels bespreek ik de laagjes meer. Ik zal onderop een link plaatsen.
Wanneer er product op de nagel wordt geplaatst kan het voorkomen dat het product niet goed hecht. Hierdoor kan er lucht ontstaan tussen de natuurlijke nagel en het product. Het ziet er dan uit alsof je product, een andere (meestal lichtere) kleur heeft. In dit kleine luchtbubbeltje kan bacterie leven. Een prachtig broedplekje voor bacterie en wanneer je het product verwijdert zie je een donker groene vlek op je natuurlijke nagel.
Het hangt ervan af hoe lang het product lucht heeft gehad waardoor de bacterie heeft kunnen leven. Soms vang je het snel op en valt de "groenheid" mee. Andere keer kom je er pas achter wanneer je je product verwijdert. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je je nagels gaat bijvullen. Lastig om te bepalen waarom het gebeurt. Ik probeer meestal wel te bespreken met mijn klanten wat de oorzaak kan zijn. Op deze manier kunnen we samen een behandelplan samenstellen. Werkt de persoon veel met water, zijn haar nagels te lang voor haar, gebruikt ze handschoenen, doet ze veel met haar nagels wat niet hoort etc etc.
Laatst had ik een klant die een groene nagel had. Ze was net op vakantie geweest (6 weken geleden) en had op vakantie locatie haar nagels laten zetten. Niets mis mee, maar het kan zijn dat het product niet goed op de nagel is gebleven (hechting), dat er al bacterie aanwezig was (de stylist heeft slechte hygiëne) en dit in combinatie met veel in het water (ze was immers op vakantie).
Toen ze bij mij kwam om te vullen 3 weken geleden hebben we haar nagels bijgevuld en nu kwam ze weer drie weken later om haar nagels bij te vullen. De nagel was aardig groen en ik zag het direct onder haar gel. Dit waren mijn eerste gedachtes:
- Haar verlenging (het product) is te lang waardoor ze haar nagels constant blijft stoten. Hierdoor is er lucht onder haar product gekomen. Met haren wassen en meer heeft bacterie kans gezien om te groeien. Aan de kleur van de nagel te zien zat de bacterie er al een tijdje. Ik kan het gemist hebben vorige keer toen het lichter was.
- Mijn tweede gedachte was dat het product die ze heeft gehad, op vakantie locatie, al de bacterie had. Denk aan de acrylborstel die is gebruikt of een kwast etc. Het kan van alles zijn. Dit betekent dat ik het zelf ook heb gemist, omdat vorige keer dat ze kwam de bacterie nog niet donker oogde.
We hebben een behandelplan samengesteld en deze is als volgt:
- We hebben het product verwijdert, de nagel behandelt met Chloorhexidine oplossing (te koop bij de Kruidvat). Ik heb in totaal 3 druppels gebruikt. 1 Druppel is in principe genoeg, maar goed, het kan geen kwaad als je het een extra druppel geeft. Hierna heb ik de hand volledig gedesinfecteerd en hebben we product geplaatst.
- Haar nagels hebben we flink korter gemaakt, want het was duidelijk dat het te lang was voor haar. Hierdoor is het ook makkelijker voor haar om ze te onderhouden. Ook voorkomen we hier dat ze lucht onder haar eigen nagels stoot waardoor ze weer kans loopt op een bacterie.
Dit is waar nagelstylistes verschillende meningen hebben. Ikzelf plaats product op een groene nagel na een volledige behandeling van de nagel. De chloorhexidine dood de bacterie. De nabehandeling van alcohol 97% dood alles wat er nog op de hand is. In je producten, denk aan je prep, bonder, rubberbase of gel kan bacterie niet leven. Je vijlen gooi je ALTIJD WEG en alles wat je kunt steriliseren doe je direct. Werk dramatisch schoon als het ware. Ikzelf heb handschoenen gewisseld, alleen een elektrische vijl gebruikt en alles gesteriliseerd.
Haar vervolg afspraak is over 2 weken. Dan gaan we controleren hoe de nagel blijft onder het product. Stel, ze komt terug en de nagel is groener of ziet er niet gezond uit. Dan wordt alle product verwijdert en is het einde verhaal. Zal de nagel moeten uitgroeien en de vlek zal daarmee groeien. Als ze over twee weken terugkomt en de nagel ziet er goed uit, mag ze met doorzichtig of licht product verder. Zodat we het in de gaten kunnen houden.
Weet dat door deze manier van werken, de nagel schoonmaken met chloorhexidine en de nagel bacterie had, er vaker lucht onder product zal komen. Dit betekent dat je het wekelijks in de gaten moet houden, ZELF. Hoe had ze dit zelf kunnen voorkomen? Dat ga ik een aparte blog bespreken wanneer we hygiëne een stukje openbreken. In mijn cursus Mijn nagels, thuis, net zo mooi! bespreek ik uitgebreid hoe je je nagels op een hygiënische manier voorbereid om dit soort problemen te voorkomen.
Maar weet... het gebeurt vaker dan je denkt! Het wordt alleen minder vaak besproken.
Reactie plaatsen
Reacties